Innovatieve activiteiten voortkomend uit ervaring (artikel)

Nederland kent vele wielerzaken zich al of niet specialist noemend. Vandaag zijn we op bezoek bij Bikes4You in Emmen, gerund door Gert en Ina Hollemans en hun team van medewerkers, een zaak die je zeker specialist mag noemen. Dit specialisme op het gebied van race en mtb fietsen heeft in 2004 geleid tot de titel van Tweewielerwinkel van het jaar.

Binnenkomend valt direct de gemoedelijke sfeer op die in het pand heerst. Een (koffie)bar, welke veelvuldig wordt benut als ontmoetingsplaats door de lokale rijders, die hun fiets trouwens binnen kunnen parkeren, is het eerste wat opdoemt als je het pand betreedt. Verder kent de zaak een ruime sortering speels geshowde race, mtb en sportieve e-bikes vervaardigd uit verschillende materialen en opgebouwd met verschillende componenten.

Gert (race en mtb rijder, zelf begenadigd oud-renner):”We proberen door een ruime sortering van modellen onze klanten de keuze te bieden op grond van hun persoonlijke wensen, eisen en natuurlijk budget. De meeste startende rijders zijn niet op zoek naar een zeer dure fiets, maar naar die fiets die past bij datgene wat ze er mee willen doen en zeker belangrijk passend bij hun budget. Belangrijkste voor ons is dus ook het goed luisteren naar de klant om zo voor hem of haar een passend aanbod te maken. Vooral passend is hierin belangrijk want vaak zien we mensen op te grote fietsen rondrijden hetgeen het rijplezier niet ten goede komt.”

Naast de ruime sortering fietsen zijn ook accessoires en kleding ruim voorhanden. De kledingafdeling, met name het domein van Ina, kent naast de traditionele herenkleding ook een ruime sortering op het gebied van dames- en kinderkleding.

Ina (race en mtb rijdster):”Met name de laatste jaren is er een duidelijke trend waar te nemen dat steeds meer vrouwen het plezier in de wieler- en atb sport ontdekken. Door de anatomische verschillen tussen man en vrouw vraagt dit ook om heel andere kleding, niet alleen qua model maar ook ten aanzien van bijvoorbeeld de zeem in de broeken. Racefietsen en mountainbikes specifiek voor vrouwen zijn er in vele maten en merken. De fiets voor een vrouw moet voldoen aan speciale vereisten. De voornaamste reden hiervoor ligt in het feit dat vrouwen van nature met achterover gekanteld bekken op de fiets zitten. Dit vereist een kortere afstand tussen zadel en stuur. Het stuur moet makkelijk in de hand liggen en op de juiste hoogte en breedte zijn afgesteld. Ook prefereren wij een vrouwenzadel. Bij een vrouw staan de zitbeentjes verder uit elkaar dan bij een man en vereist dus ook een specifiek dameszadel. Zo kun je de fiets passend maken voor jouw lichaam en specifieke wensen. Dan zal je fiets ook na tientallen kilometers nog comfortabel aanvoelen. Dit is bepalend voor controle over de fiets en voor het zonder pijn in rug en polsen maken van korte en lange tochten”

Naast het kledinggedeelte en showroom vindt je de werkplaats. Een werkplaats waar het reguliere onderhoud en de reparaties worden uitgevoerd aan de aangeleverde race en mtb fietsen.

Monteur Melvin (surly, race en mtb rijder):”Door de steeds verdergaande toegepaste techniek in de fietsen blijft het iedere dag weer uitdagend. Met name de ontwikkeling op het gebied van schijfremmen, demping en vering is de laatste jaren enorm snel gegaan en vergt veel technisch inzicht en kennis en dat is mijn passie”.

In de werkplaats worden ook deels de handgespaakte wielen samengesteld. Gert:”Een door ons opgestarte activiteit onder de naam Dutch Wheel Designs. Al sinds langere tijd repareren we natuurlijk wielen wanneer een spaak gebroken is of wanneer een wiel gericht moet worden. Door de komst echter van gewicht besparende carbonwielen hebben we ook ontdekt dat dat in vele gevallen beter en betrouwbaarder kan. Je ziet tegenwoordig de meest mooie, lichte en vooral dure full-carbon wielen. De remwerking van full-carbon velgen, zeker onder natte omstandigheden, laat echter sterk te wensen over. We hebben al meerdere verschillende remblokken getest maar komen nog steeds niet aan de vertragende werking die remblokken op een alu remrand wel mogelijk maken. Full carbon velgen hebben als andere vervelende eigenschap dat bij langdurig remmen een enorme hitte opbouw in de remrand optreedt die kan leiden tot breuk en dan moet je er niet aan denken wanneer zo’n breuk optreedt als je net bezig bent met een lange afdaling en in een bocht klapt je band van de velg. De ramp is dan niet meer te overzien. Ook is er een tendens gaande om steeds minder spaken te monteren in het wiel omdat dat lichter is maar het leidt wel tot minder stabiliteit en roept ook vaak gewichtsbeperkingen ten aanzien van de berijder op. We hebben daarom gekozen voor een carbonvelg (38 mm. of 50 mm. hoog) voorzien van een alu remrand waarbij onze wielen standaard zijn voorzien van 32 spaken met messing nippels. Misschien niet het lichtste alternatief maar wel een die duurzaam en bedrijfszeker is zonder gewichtsbeperkingen voor de berijder. ”

Wielbouwer Henk:”Onze wielen zijn dan misschien niet de lichtste (1850 gram voor de 50 mm. uitvoering) maar behoren zeker tot de meest bedrijfszekere. Elk wiel spaak ik met de hand in met een identieke spaakspanning, mede gebaseerd op het gewicht en de toepassing door de berijder, die ik meet en vastleg in een digitaal logboek op de computer. Op deze manier weet ik exact van elk wiel van de klant wanneer ik hem heb gespaakt en met welke spaakspanning. Deze manier van inspaken bevorderd de levensduur van het wiel en voorkomt spaakbreuk. Spontane spaakbreuk ontstaat met name wanneer er in een wiel sterke afwijkingen in spaakspanning aanwezig zijn. Een kleine impact kan dan al leiden tot hele vervelende gevolgen.”

Verder lopend door de werkplaats valt het oog op de afdeling voor carbonreparatie. Met de komst van carbonframes en onderdelen hebben we geconstateerd dat het grote publiek hier in het begin nogal huiverig tegenover stond. Niet zozeer voor wat betreft de gewichtsvoordelen die door toepassing van carbon optreden maar meer ten aanzien van de schade gevoeligheid en de mogelijkheid tot reparatie. In het begin wanneer schade aan een carbonframe of onderdeel ontstond was het advies meestal: weggooien en vervangen. Ervaring en kennis heeft het echter mogelijk gemaakt carbon nog beter en eenvoudiger te kunnen repareren dan bijvoorbeeld aluminium of staal.

Carbonreparateur Casper:”Uitdaging ligt er voor mij met name in het frame zodanig te repareren dat gelijke sterkte wordt verkregen als het origineel. Hiertoe gebruik ik veelal dezelfde samenstelling in carbonvezel als het origineel welke laag voor laag wordt opgebouwd op de te repareren plaats. Begrijp me goed deze opbouw vindt niet plaats over het beschadigde gedeelte, zoals je wel eens bij andere reparateurs aantreft, maar in plaats van. Het beschadigde gedeelte wordt eerst verwijderd waarna een gelijke opbouw van lagen wordt geïntegreerd in de bestaande carbonstructuur. Na opbouw vindt dan uitharding in de oven plaats. Ook wordt daarna de gerepareerde plaats voorzien van de originele kleurstelling of dat nu een sticker of een laklaag is.

Na nog een kop koffie te hebben gedronken aan de bar, terwijl de beelden van de finish van de etappe van de Giro d’ Italia groot op het scherm tot me doordringen kan ik eigenlijk maar één conclusie trekken:

Bikes4You, door gebruikers voor gebruikers: innovatief, met hart voor de wielersport, zowel recreatief als competitief!